Link Exchange disini

Thursday, October 7, 2010

Gecko a.k.a Tokek

salam...


hehehe... u all mesti penah dengar kan pasal Gecko? Okies,, u all tgk pic kat atas nie mst ader yg geli laa,, yang nak jerit laa,, haish,, Gecko nie cuma spisis cicak jer,, ala,, mcm cicak rumah yang gemok terlampau tu,, hehehe.. xcually kan Gecko nie sangatttt cute,, i pnh tgk sendiri dengan mata kepala i nie taw,, masa tu kat Aquaria KLCC,, sooo cute taw. pastu xsemena-mena i tertengok segmen tentang dis cute creature kat WHI kat TV3. haaaaa,, masa tu la i terkejut dengan harga dye yang tersangatlah mahal. u bayangkan uncle tuh bole jual dye sekor RM1000++,, kalo yang ag cantik bole mencecah smpai berpuluh-puluh ribu,, masyaAllah,, cicak pon mahal ke? tapi mungkin disebabkan nilai komersial dye kot jadi mahal terlebih tuh,, tp demi Allah i mang puji lah lizard nie,, cute terlebih.. hehehe.
i terbaca lah Gecko nie berasal dari Timur laut India dan Bangladesh, seluruh asia tenggara, Filipina dan Indonesia dan New Guinea barat. Orang-orang melayu kat malaysia nie panggil Gecko nie Tokek dan Tokek nie pulak adalah bahasa jawa sebenarnye. ( maknenyer orang jawa panggil lizard nie TOKEK okey? )
Kalau korang nak taw lebih lanjut silalah tekan link kat bawah nie,, detail sangat pasal cicak Gecko nie,


Pastu,, i ader link untuk u all yang ase mcm nak beli Gecko kat orang melayu, u all bole tekan link nie,, nie la web tokey kepada Gecko yang i tgk dye kat WHI 2,, haa,, dye siap bole gtaw korang semua tentang Gecko, cara nak jaga dye, Makan minum dye, ubat kalau-kalau dye sakit lak kan,, ( kalo dr.veterinar xde ubat untuk Gecko kan,, maklum la,, CICAK kan ).. tapi yang i taw ubat-ubat untuk si Gecko chumil nie susah nak dapat kat Malaysia ,, itulah sebabnyer dye terlalu lah mahal ,, ubat pon kne beli Overseas ,, haish,, botak kepala kalau bele cicak ni agaknyer,, oke,, nie link nyer oke,


agak-agak kalo minat nie silalah kontak abg Gecko nie ,, dye memang minat Haiwan Exotic gini,, haish,, Cicak Gecko xpe,, klo ular mintak maaf laaaa.

Kadang-kadang kan mcm pelik jer,, nape la suke bele binatang Exotic gini ,, ular la ,, u all tekan link nie,, Abg nie bele ular masyaAllah,, melambak,, xtakot ke kalo ular 2 patuk ke,, dye makan tuan ke? tekan link bawah nie kalo nak tgk ank ular yang bawu kua dari telur nye.


ni lak owner link atas nie,, haish,, mcm2 ular...






so,, wat do u think?

xoxo =]

3 comments:

am3r0L said...

cik sakinah..cicak tokek ni de komersial value bkn sbb prs rpe yg cntek,,mnrek n trtrik..n bkn psl die chumil..tp sbb de smber yg mngatakan cicak ni ley cure HIV / AIDS..tu yg mhl..sbb pnykit tu xde pnwr lg smpei skng kn?2 la sbbnye..

am3r0L said...

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?threadid=147375

FATIN SYAkinaH said...

hehe,, TQ yer.
pada pendapat i la kan cik amirol,, sbb dye ader cure utk sembuhkan penyakit hiv 2 pon btl tp nothing can beats antara minat kan? so kebanyakkan org yg i jumpe inc abg ipar i sndri mmg addict ngan exotic creature nie,, most of them bele sbb dorg minat, same juga mcm ular dll.

Post a Comment