Link Exchange disini

Saturday, December 18, 2010

Sungai Didalam Laut????

Salam Barakalllah.

  • Pe kate korang baca post kali nie,, aku memang tahu kes nie dah lama pun,, cuma aku nak korang baca dan renungkan,, betapa hebatnya kuasa Allahs.w.t dan betapa benarnya ayat dari kalam Allah, Al-Quran.
  • Adakah kita masih lagi ragu-ragu dengan kekuasaan-Nya?

Penemuan ‘sungai’ di dalam laut…mungkinkah Jacques Costeau memeluk Islam kerananya?

“ Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Q.S Al Furqan:53)

Jika anda seorang penyelam, maka anda harus mengunjungi Cenote Angelita, Mexico.

Disana ada sebuah gua. Jika anda menyelam sampai kedalaman 30 meter, airnya air segar (tawar), namun jika anda menyelam sampai kedalaman lebih dari 60 meter, airnya menjadi air asin, lalu anda dapat melihat sebuah “sungai” di dasarnya, lengkap dengan pohon dan daun daunan.

Pada suatu hari ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, pakar samudera yang juga penyelam terkemuka dari Peranchis, Jean Jacques Costeau(yang selalu muncul dalam Dicovery/ Nat Geo) tiba-tiba menemui beberapa kumpulan mata air tawar-segar yang sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya.

Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan. Ia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinansi atau khalayan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun ia tak kunjung mendapatkan jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut

Sampai pada suatu hari ia bertemu dengan seorang profesor Muslim, kemudian ia pun menceritakan fenomena ganjil itu.

Profesor itu teringat pada ayat Al Quran tentang bertemunya dua lautan ( surat Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering diidentikkan dengan Terusan Suez .

Ayat itu berbunyi “Marajal bahraini yaltaqiyaan, bainahumaa barzakhun laa yabghiyaan.. .”

Ertinya: “Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus.” Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas.

Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al Qur’an itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam.

Benar-benar suatu mukjizat, berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam akhirnya terbukti pada abad 20. Mr. Costeau pun berkata bahawa Al Qur’an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannya mutlak benar. Dengan seketika dia pun memeluk Islam.

aku mendapat cerita di atas daripada emel dan lama blog, bila aku pergi dengan lebih jauh, aku terjumpa surat daripada Yayasan Costeau yang menafikan saintis kebanggaan mereka itu pernah memeluk Islam.


  • Samada Cousteau memeluk Islam atau tidak, aku tak kisah tentang semua itu, jika dye betul-betul dah memeluk Islam,, maka Alhamdulillah,, tapi yang penting bagi aku,, apabila melihat keindahan ciptaan Allah ini,, bagaimana lautan berair masin boleh trasing dengan saliran air tawar ini seperti membuka mata aku bahawa Allah itu Maha Berkuasa. ;)
xoxo ;)
No comments:

Post a Comment