Link Exchange disini

Friday, December 17, 2010

Taugeh ooo Taugeh... ;)

Salam Barakallah.
  • Haa,, tadi aku makan taugeh,, sedap nok,! mak aku yang masak,, Taugeh kalo masak apepon lagi-lagi kalo makan bersama char kueytiaw ataw kueytiaw (aku xpasti ejaan nie betul ke x,, haha.) memang kalahlah sawi and the gang,, keteror-annyer taugeh, memang boleh menang vegetable championship nie. (ape aku merepek nie?)
  • Kalo ade makhluk yang tak kenal taugeh tuh aku rasa korang kene lah pegi buat medical checkup. hehehe. Joking oke? Taugeh nie kan puteh berseri,, bentuk body dye macam kulat dan bertopi hitam,, haaa,, try imagine ea bebs?? ;)
  • Hokey,, than ake pernah dulu sekali terbaca tentang taugeh. Dorang kater yang taugeh nie made from human urine so thats why kaler taugeh tuh puteh melepak berseri-seri. Than aku bertanya pada yang pakar,, Ir Dr Suhaida Che Embi,, (ehem,,ehem,, ;p) Ketua buah Jabatan Pertanian negeri Perak berkata, "Tak mungkin lah taugeh dibuat dari urine manusia, kerana pembuatan/penanaman taugeh kene 100% bersih,, itu yang penting,, sekiranya menggunakan air yang kotor untuk membuat taugeh,, kemungkinan 50% taugeh xakan tumbuh atau rosak. Tapi kalo ade,, Wallahua'lam."
  • Then dorang cakap lagi kalo korang nak taw macamane nak detect yang taugeh tuh made from urine,, try to keep the beautiful white taugeh for 3 days,, then you all bole lah try smell it,, it will smell just like urine. Wow,, sangat kotor,,, ewww. -.-
  • Kenape ekk taugeh jadik mangsa kejadian? haaa,,, for peeps outhere yang tak taw tentang taugeh nie,, taugeh nie dye memang 100% serap air untuk pertumbuhan dye,, so, contohlah korang guna urine untuk buat taugeh,, so dye akan serap 100% urine tuh untuk tumbesaran dye,, so,, what do you think?
  • Tapi tapi tapi,, u alls jangan risau,, taugeh nie ade banyak jugak kelebihan dye,, contohnya bagi sistem peranakan wanita serta baik untuk lelaki jugak.
  • Kenapa aku cakap dye sangat baik,, ia adalah kerana taugeh ini dapat meransang penghasilan sperma bagi kaun Adam serta meransang pengeluaran telur bagi kaum Hawa.
  • So ibu-ibu serta wife-wife yang ade kat luar tuh,, amalkan lah memakan taugeh,, insyaAllah korang dapat rezeki cahaya mata. WAW,! then bawah nie aku bagi resepi bagi Wife-wife yang nak anak. Tapi ini sebagai sampingan,, kita menggunakan ia sebagai "SHOCK" kepada anak-anak benih tuh,, tapi,, berdoa serta tawakkal kepada Allah,, itu yang menjamin samada ia berhasil ataw tidak. ;)

  • PETUA CEPAT DAPAT ANAK. ;)
Begini Petuannya:
  1. Ambil segengam kacang hijau. (korang buat sendiri lah senang,, takot t beli kat kedai yang made from urine plak,,)
  2. Rendam kacang hijau itu selama 2 hari sampailah tumbuh ekor taugeh yang kiut miut tuh,, air rendaman hendaklah sama paras dengan taugeh. means tauh=geh tuh tenggelam dalam air.
  3. Tutup taugeh. Taugeh xboleh tumbuh kalau kene cahaya,, thats the magical of taugeh. ;)
  4. Than,, bila dah siap jadi taugeh yang dewasa,, korang cuci dan buanglah topi taugeh yang kaler hitam tuh k.
  5. Than korang rebus taugeh dengan 2 cawan/gelas air selama 15 minit dengan api sederhana ya. ;)
  6. Pastu, bila air rebusan dah jadi sederhana,, korang shut the fire/gas, tapis air rebusan itu ya.
  7. Minumlah air rebusan itu dari mula datang bulan sehinggalah sampai waktu subur korang yer ibu-ibu. ;)
Menurut mereka yang mengamalkan resepi ini,, mereka cuma amalkan selama sebulan jer, lepas sebulan tuh Alhamdulillah dorang pregnant. Seperti yang aku cakap tadi,, selain dari mengamalkan minum air taugeh nie,, kita jangan lupa berdoa serta tawakkal kepada Allah s.w.t. hokeyyy??? ;)


  • Orait,, selain dari it,, aku listkanlah siket khasiat-khasiat dari yang bernama Taugeh nie yaw. ;)
o Bagaimanapun, khasiat tauge tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukemia.
o Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia ya berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin(canavanine), sejenis asid yang amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas.
o Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)
o Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi, simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.
o Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka. Saponi dalam tauge, menghalau “lemak jahat” LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL.
o Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda.
o Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser.
o Apabila kotoran segera meniggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser. Selepas membaca kebaikan sayur tauge janganlah ragu-ragu lagi untuk mengambilnya!
  • Okay,, thats all aku nak cite pasal taugeh nie yer. bubbye,! ;p
xoxo ;)



No comments:

Post a Comment